Označenie tvrdosti ceruziek a túh do versatiliek

Vyznáte sa v označení ceruziek?

 

Pri nákupe ceruziek ste sa už iste stretli s ich rôznym označením, ktoré napovedá veľa o ich vlastnostiach. Či už vyberáte ceruzky pre deti do školy alebo na umelecké kreslenie, je potrebné tomuto označeniu porozumieť.

História ceruzky

Grafit sa začal používať na písanie v 16. storočí, kedy bolo neďaleko mestečka Borrowdale v Anglicku objavené jeho ložisko. Keďže grafit nezafarbil len papier, ale aj ruky toho, kto ním písal, začali ho spočiatku obaľovať handrami, ktoré neskôr nahradilo drevo. Pridávaním rôznych látok, ako sú sadze, íl alebo vosk do grafitu vznikli aj jeho rôzne tvrdosti.

Označenie tvrdosti ceruziek a grafitových túh

Tvrdosť ceruzky je daná pomerom obsahu grafitu a ílu. Čím viac ílu sa v nej nachádza, tým vyššiu bude mať tvrdosť a naopak. Na označenie tvrdosti ceruziek sa používajú európske a americké označenia.

Tvrdšie ceruzky a grafitové tuhy do verzatiliek ( mechanická ceruzka ) sú vhodné na rysovanie a vytváranie presných línií. Zanechávajú tenkú čiaru, ktorá sa ďalej nerozmazáva. Využívajú sa nielen na rysovanie v škole, ale aj technické výkresy a podobne. Ceruzky na rysovanie musia byť stredne tvrdé až tvrdé.

Mäkšie ceruzky na kreslenie vyhľadávajú umelci pre možnosť lepšieho tieňovania a zvýraznenia častí obrázkov. Sú vhodnejšie tiež na kreslenie pre deti. Mäkké ceruzky sa ľahko kĺžu po papieri a poskytujú väčšiu voľnosť pri pohyboch rukou. Čím je ceruzka mäkšia, tým bude výraznejšia, viac čierna a širšia aj čiara, ktorú ňou urobíte.

Európsky systém označenia tvrdosti ceruziek

Tento systém vyžíva číslice od 1 do 9 spojené s písmenami H, B a F, pričom význam písmen je nasledovný:

  • H od hard, čo znamená tvrdý,
  • B od black, čo znamená čierny,
  • F od firm, v preklade pevný.

Označenie 9B patrí čistému prírodnému grafitu, najmäkšia tuha je 8B. Najvyššiu tvrdosť má ceruzka 10H. Ceruzky značené HB a F patria medzi najviac predávané a majú strednú tvrdosť.

Americký systém označenia tvrdosti ceruziek

Americký systém rozoznáva ceruzky 1, 2 a 3. Význam označenia:

  • č. 1 — zodpovedá označeniu B a je vhodná na kreslenie,
  • č. 2 — jedná sa o ceruzku HB, využijete ju na písanie a kreslenie,
  • č. 3 — zodpovedá písmenu H a je vhodná na rysovanie.

Tieto číslovania sa často používajú aj na označenie ceruziek do školy. Nachádzajú sa uprostred stupnice tvrdosti.