Neviete, ktorý štetec vybrať? Poradíme vám

Neviete, ktorý štetec z našej ponuky bude vyhovovať vašim potrebám? Krátky prehľad jednotlivých tvarov aj materiálov štetcov na maľovanie rôznymi technikami nájdete v nasledujúcom článku.

Aký štetec na temperové farby

Na maľovanie temperovými farbami sú vhodné štetce s prírodným aj syntetickým vlasom. Bude závisieť od toho, akú textúru chcete dosiahnuť. Pre výraznejšie ťahy štetca a hrubšiu textúru, sú vhodnejšie štetce s prírodným vlasom, pre jemnejšiu syntetické štetce. Záležať bude tiež na tom, koľko vody do farby pridáte.

Štetce pre akrylové farby

Na maľovanie akrylom môžete zvoliť štetce z prasacieho vlasu rôznych tvarov. Ku nim vám odporúčame aj sadu syntetických štetcov a tupovadlá, prípadne valčeky. Tupovadlá z jemnej peny vám pomôžu vytvoriť zaujímavé obrazy a efekty, napríklad hmly alebo pary, ale pomôžu vám aj pri maľovaní krajiniek. Môžete nimi namaľovať koruny stromov alebo lúku plnú rozkvitnutých kvetov.

Najlepšie štetce na akvarelové farby

Akvarelové farby sa vám budú na obraz najlepšie nanášať štetcom, ktorý dokáže udržať väčšie množstvo vody. Vhodné sú maliarske štetce z veveričích, kozích alebo sobích chlpov. Výborne vám poslúžia aj štetce s nádržkou na vodu. Priamo na štetci sa nachádza zásobník na vodu, z ktorého po kvapkách steká do štetín. Okrem akvarelových využijete tento štetec aj na bežné vodové farby pre deti.

Plochý alebo okrúhly či vejárovitý?

Ploché štetce — využijete ich na maľovanie väčších plôch a na pozadie. Hrúbku zvoľte podľa toho, akú veľkú plochu plánujete maľovať. Ploché štetce si môžete kúpiť aj vytvarované do špičky, ktorá vám pomôže presnejšie namaľovať hranicu konkrétnej plochy.

Okrúhle štetce — v rôznych hrúbkach ich využijete na maľovanie detailov na obraze. Najtenšie okrúhle štetce sú najvhodnejšie na drobné detaily.

Vejárovité štetce — vejárovité štetce majú rozdelené štetiny do menších skupín. Pri maľovaní je potrebné ísť stále v tom istom smere, aby ste dosiahli vejárovitý efekt aj na obraze.