Ako vybrať aktovku pre prváka

Príprava prváka na jeho prvý školský rok vyžaduje mnoho nákupov vecí, ktoré doteraz nepotreboval. Jednou z hlavných potrieb je aj školská aktovka. Ako vybrať, aby sa vášmu dieťaťu nielen páčil jej dizajn, ale bola tiež praktická a vyhovovala ergonomickým požiadavkám? Na čo všetko myslieť a aké parametre by mala spĺňať, vám poradíme v nasledujúcom článku.

Aktovka a batoh — aký je medzi nimi rozdiel?

Ako prvé si ujasníme dva pojmy, s ktorými sa pri nákupe iste stretnete. Pre prvákov a deti na prvom stupni je určená školská aktovka. Tvorí ju jedna hlavná komora, ktorá je vo vnútri rozčlenená na niekoľko priehradiek. Menšie deti tak majú po jej otvorení všetko prehľadne usporiadané, čo im pomáha rýchlo nájsť potrebné pomôcky.

Školský batoh využijú deti na druhom stupni. Školské batohy majú viac oddelených komôr, ktoré majú vlastné zapínanie. Samostatná komora je spravidla určená tiež na desiatu a nápoje. Niektoré modely majú vo vnútri aj polstrovanú priehradku na notebook.

Ergonomické vlastnosti aktovky

Najdôležitejším parametrom, na ktorý by ste sa mali zamerať pri výbere, je ergonómia. Aktovka pre prváka by mala podporovať správne držanie tela. Keďže ju bude nosiť do školy až 10 mesiacov, toto hľadisko neodporúčame zanedbať. Pohybová sústava detí sa vyvíja až do dosiahnutia 18 rokov a správna ergonómia vám pomôže vyhnúť sa rôznym problémom chrbtice. Ergonomická školská aktovka by mala mať:

  • Anatomicky tvarovanú chrbtovú časť. Mala by byť pevná, ale mäkká.
  • Pre lepšie rozloženie hmotnosti sú dôležité polstrované popruhy, na ktorých sa dá nastaviť potrebná dĺžka.
  • Naspodku chrbtovej časti by sa mala nachádzať bedrová opierka, ktorá pomáha preniesť hlavnú časť záťaže do spodnej časti chrbta.

Aké rozmery zvoliť

Školské aktovky je potrebné prispôsobiť postave dieťaťa. Vrchná časť by mala siahať do výšky ramien, spodok tašky by malo mať dieťa na úrovni bedier. Ak by aktovka siahala priveľmi nízko, pri chôdzi by ho nútila do predklonu. Dbajte aj o voľbu vhodnej šírky, mala by sa rovnať alebo byť menšia ako šírka hrudníka vášho prváka.

Materiály, ktoré vydržia

Aktovka pre prváka sa ocitne často na zemi, musí vydržať nepriaznivé počasie i neopatrné zaobchádzanie. Hľadajte preto modely z kvalitných materiálov, ktoré nepremoknú. Vhodná je tiež ochrana zipsov proti vniknutiu vody. Nepremokavý materiál sa okrem toho jednoducho čistí.

Pevné dno a ucho na zavesenie

Dôležitým prvkom je ucho na zavesenie. Malo by byť polstrované, aby sa zároveň aj dobre držalo v ruke pri prenášaní tašky. Ucho bez polstrovania by sa vzhľadom na váhu nákladu dieťaťu zarezávalo do ruky. Pevné dno aktovky do školy zvyšuje jej stabilitu pri postavení na zem. Niektoré modely disponujú tiež plastovými nožičkami.

Hmotnosť a objem aktovky

Aktovka pre prváka by mala mať hmotnosť maximálne 1,2 kg. Po naplnení knihami, zošitmi a ostatnými potrebami do školy, by jej váha nemala byť vyššia ako 15 % hmotnosti dieťaťa. Pevná konštrukcia by mala byť preto vyrobená z ľahkých materiálov, napríklad hliníka. Prváci nebudú potrebovať toľko pomôcok ako deti na prvom stupni, postačí im preto menší objem do 25 l.

Nezabudnite na reflexné prvky

Najmä počas zimy a jesene sú pre bezpečnosť detí dôležité reflexné prvky. Tie sú aj v prípade zhoršených poveternostných podmienok lepšie viditeľné. Reflexné prvky dokážu upozorniť vodičov na prítomnosť dieťaťa už zo vzdialenosti 200 m.

Na dizajne záleží

Aby deti radi svoju aktovku používali, mala by sa im páčiť. K jej výberu by ste v tomto kroku mali prizvať aj ich. K dispozícii sú rôzne farebné kombinácie a vzory vhodné pre chlapcov i dievčatá.