Čo všetko budete potrebovať pre váš prvý obraz

Vytvoriť prvý obraz na plátne je veľký krok pre každého začínajúceho umelca. V nasledujúcom návode vám poradíme, aké potreby na maľovanie by ste si mali pripraviť a ako pritom postupovať.

Potreby na maľovanie prvého obrazu

Najskôr sa presvedčte, či máte doma všetky potreby na maľovanie na plátno:

  • šepsované plátno,
  • výkres na skicu,
  • ceruzky a gumu,
  • štetce rôznej veľkosti,
  • akrylové alebo temperové farby,
  • paletu na farby,
  • pohár na vodu,
  • handričku na utieranie štetcov.

Maľovanie pre začiatočníkov — návod ako postupovať

Nasledujúci návod vás prevedie všetkými krokmi od prípravy náčrtu až po dokončenie obrazu. Pokojne si ich naplánujte aj na niekoľko dní či voľných večerov.

1.     krok — náčrt na papier aj plátno

Ešte pred tým, ako sa pustíte do samotného maľovania obrazu, pripravte si náčrt na výkres. Najlepšie urobíte, ak si zvolíte výkres príbuzných rozmerov k veľkosti plátna. Tento krok vám pomôže naplánovať celú kompozíciu, hlavné prvky aj detaily. Použite pritom mäkšie ceruzky a bielu gumu. Keď sa vám jej okraje zašpinia, očistite ju odrezaním alebo chvíľu gumujte čistý papier. Aby sa vám lepšie pracovalo, odporúčame vám zaobstarať si aj dosku na kreslenie. Náčrt si potom preneste priamo na plátno. Detaily zatiaľ značiť nemusíte, pravdepodobne by ste ich v nasledujúcom kroku zatreli farbou.

2.     Krok — maľujeme na plátno

Na maľovanie si vyberte kvalitné šepsované plátno. Má vopred pripravený, hladký povrch, ktorý do seba priveľmi nevpíja farby. Na maľovanie pre začiatočníkov odporúčame akrylové alebo temperové farby. Olejové a akvarelové vyžadujú, aby ste už mali osvojenú istú zručnosť a môžete ich vyskúšať neskôr.

Pri nanášaní farieb začnite pozadím. Akrylové aj temperové farby si môžete miešať na palete aj priamo na plátne, čím vytvoríte zaujímavé prechody. Ak príliš rýchlo zasychajú, pridajte na štetec alebo do farby trochu vody. Pomôcť si môžete tiež jemným rozprašovačom, ktorým navlhčíte plátno.

Namaľované pozadie nechajte dôkladne preschnúť a potom si vyznačte hlavné obrysy, prípadne aj vybrané detaily. Teraz môžete obraz dokončiť.