Ako oživiť obraz niečím netradičným?

 

Každý umelec občas prechádza časom hľadania nových spôsobov, ako svoje obrazy urobiť ešte zaujímavejšími. Niekoľko tipov, ktoré vaše dielo oživia, sme pre vás pripravili aj my.

Expresívne aj jemné maliarske špachtle

Nástrojom, ktorý by mal vyskúšať každý maliar, sú maliarske špachtle. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach, čo vám umožní vytvárať zaujímavé štruktúry maľby pozadia aj detailov. Maliarske špachtle používajte spolu s krémovými farbami, aby sa na plátne nevytvárali hrudky. Naučiť sa vytvoriť so špachtľou útvar, aký potrebujete, potrvá len chvíľu. Postačí získať trochu zručnosti a potom už môžete naplno popustiť uzdu svojej kreativite.

Staré štetce alebo zubné kefky

Zimná krajina s padajúcimi vločkami alebo nebo plné miniatúrnych svetielok hviezd. To všetko a ešte mnoho ďalšieho môžete vytvoriť pomocou obyčajnej zubnej kefky alebo starého štetca so stvrdnutými štetinkami. Na koniec štetiniek si naberiete farbu a potom ich ohnete pomocou prsta. Prstom pomaly pohybujte ku koncu kefky. Ako sa štetinky budú narovnávať, farba bude fŕkať priamo na plátno. Takýto efekt by ste so štetcom maľovali celé hodiny.

Vyskúšajte tupovanie alebo aj bežnú špongiu

Obyčajná špongia na riad vám pomôže naniesť farbu na plátno niekoľkými spôsobmi.

  • Ak na ňu naberiete menej farby, ktorú môžete trochu rozriediť aj vodou, získate jemný povlak, napríklad na dotvorenie oblohy.
  • Môžete nabrať aj hustejšiu farbu vo väčšom množstve. Špongiu pritlačte na plátno, a keď ju odoberiete, získate jedinečnú štruktúru.
  • Špongia skvele nahradí štetce pri maľovaní väčšej plochy. Stačí ju potiahnuť po plátne.

Na tupovanie budete potrebovať tupovadlá. Tvorí ich rukoväť, na ktorej je kúsok špongie. Tupovadlá si môžete kúpiť v rôznych tvaroch a vytvoríte nimi originálne prechody farieb na pozadí aj detailoch obrazu. Obraz oživí tiež konkrétny tvar tupovadla, ktorý vytvorí opäť iný dojem pri pohľade na hotové dielo.