Ako používať maliarske špachtle

Maliarske špachtle predstavujú nástroj, s ktorým sa môžete naplno oddať kreativite. Sú vhodné na maľovanie abstraktného umenia, no využijete ich aj pri krajinkách alebo iných motívoch obrazov. Ak ste ich doteraz nepoužívali, poradíme vám pri výbere aj vašich prvých pokusoch pri nanášaní farieb.

Ako vybrať maliarske špachtle

Špachtle dodávajú obrazom novú štruktúru a dynamiku. Rozdeľujeme ich na niekoľko typov, ktoré sa líšia svojim tvarom, veľkosťou aj ohybnosťou.

Väčšie maliarske špachtle sú vhodné na maľovanie pozadia a rozsiahlejších plôch. Pre ľahšiu manipuláciu sú neohybné. Menšie využijete na dotváranie detailov na plátne. Pomôže vám pritom ich ohybnosť.

Odtiene na maľbu môžete miešať na palete alebo tiež priamo na plátne. Na miešane farieb na palete je najlepším nástrojom paletový nôž. Okrem neho si môžete zakúpiť tiež maľovací nôž, ktorý sa používa pri nanášaní farby. Pomáha rýchlo naniesť farbu na väčší povrch.

Začíname maľovať

Na maľovanie špachtľou budete potrebovať hladké, krémové farby. Nemali by sa v nich nachádzať hrudky. Ak máte v zásobe staršiu, hrudkovitú farbu, ktorá tejto požiadavke nezodpovedá, môžete si ju pred nanesením na plátno rozpracovať pomocou štetca a trošky vody.

Nanášanie farieb

Farbu si naberte na spodnú stranu čepele špachtle a natrite na plátno podobne, ako keď natierate chlieb. Pre nanesenie tenšej vrstvy farby mierne pritlačte. Ak chcete vytvoriť hrubšiu vrstvu, ťahajte čepeľou jemnejšie. Roztrite po celej ploche tak, aby ste dosiahli želaný tvar. Pred tým, ako si naberiete novú farbu, čepeľ očistite pomocou handričky alebo servítky.

Nové odtiene, prelivy a efekty

Maliarska špachtľa vám pomôže na plátne vytvoriť výraznejšiu štruktúru a môžete ňou vytvoriť tiež zaujímavé prelínanie farebných odtieňov. Každý obraz tak získa jedinečný vzhľad, aký sa pomocou štetca nedá vytvoriť. Vytvoríte s ňou hrubšiu textúru, jej hranu využijete na ostré čiary a zlomy medzi farbami. Keď si maľovanie špachtľou osvojíte, môžete ho používať tiež na obohatenie obrazov maľovaných štetcom.