Oslovilo vás maľovanie na kamene?

Maľovanie na kamene je technika, ktorou si môžete vytvoriť jedinečné dekorácie do interiéru i exteriéru. Táto metóda patrí tiež medzi tie menej náročné. Môžu sa jej preto spolu s vami venovať aj deti.

Ako si pripraviť kamene

Ako prvé si pripravte samotné kamene. Dôležité je, aby boli dostatočne ploché alebo hladké. Na výrazne členitý povrch by sa vám ťažko nanášali farby. Veľkosť zvoľte podľa rozmeru dekorácií, ktoré chcete vytvoriť. Kamene na maľovanie si môžete nazbierať počas prechádzky alebo si ich kúpiť. Pred maľovaním ich očistite od nečistôt a mastnoty mydlom a hubkou alebo kefkou. Umyté kamene nechajte vysušiť. Uľahčí vám to nanášanie a priľnutie farieb k povrchu.

Čo budete potrebovať pre maľovanie na kameň

Okrem kameňov budete potrebovať akrylové alebo temperové farby. Oba druhy sa dajú dobre riediť vodou, navzájom miešať a po nanesení na kameň výborne prekryjú povrch. Pripravte si tiež štetce rôznej hrúbky a tvaru, paletu, prípadne tiež ceruzky a bezfarebný lak na fixáciu obrázka. Ak chcete vytvorené dekorácie používať v exteriéri, mal by byť po zaschnutí odolný voči vode.

Základová farba a náčrt motívu

Povrch kameňa môžete zmeniť nanesením základovej farby podľa toho, aký obrázok chcete maľovať. Nanášajte ju širším plochým štetcom. Môžete sa rozhodnúť tiež pre priame maľovanie bez základu. Na základovú farbu alebo priamo na kameň si ceruzkou načrtnite kontúry budúceho obrázka a môžete začať s maľovaním. Kontúry je vhodné pre lepšiu viditeľnosť obtiahnuť tmavším odtieňom. Po dokončení nechajte farby dôkladne uschnúť a kamene môžete nalakovať.

Inšpirácie pre maľovanie na kamene

Na kamene môžete maľovať čokoľvek. Veľmi pekne na nich vyzerajú obrázky zvierat, kvetov aj miniatúrne krajinky. Môžete sa rozhodnúť pre rozprávkové postavičky i pre ľudské tváre. Ak s maľovaním na kamene len začínate, zvoľte jednoduchšie vzory. Postupne môžete pridávať na ich zložitosti.