Šepsované plátno – čo to je, a prečo šepsovať

Pri nákupe potrieb na maľovanie sa iste stretnete aj s pojmom „šepsované plátno“. Prezradíme vám, na čo slúži, čo je to šeps, a prečo je vlastne potrebné natrieť ho na plátno.

Čo je to šeps

Šeps je prvý náter na plátne, ktorý pripraví povrch na maľovanie ešte pred nanesením farieb. Natretie prekryje všetky drobné nedokonalosti tkaniny, čím získate hladší, jednoliaty povrch. Po takejto príprave plátna sa vám bude ľahšie maľovať. Výhodou je tiež, že sa farby nebudú do plátna vpíjať a vy dosiahnete lepšiu stálosť farieb po vyschnutí. Natrieť šepsom môžete aj viackrát.

Šepsované plátna pre rôzne druhy farieb

Šepsované plátno nie je potrebné pripravovať náterom. Ušetrí vám to čas na natieranie aj schnutie a mnohí maliari ho používajú práve pre jednoduchosť prípravy. Maľovať naň môžete temperovými, akrylovými aj olejovými farbami. Rozdiel medzi šepsovaným a nešepsovaným plátnom si ľahko všimnete. Nešepsované plátno má na povrchu jemné chĺpky tkaniny, šepsované je celistvejšie s hladším povrchom. Môžete si ho kúpiť ako metráž, natiahnuté v ráme alebo na lepenke.

Ako šepsovať

Ak si chcete vyrobiť šepsované plátno, budete potrebovať šeps (vyberajte podľa druhu farieb, ktoré idete použiť) a široký štetec. Samozrejme, nesmie chýbať nešepsované plátno. Šeps najskôr zrieďte, približne v pomere 2 diely šepsu k 1 dielu vody. Potom ho nanesiete v rovnomernej vrstve po celej ploche plátna. Plátno nechajte dôkladne vysušiť pri izbovej teplote.

Nasleduje nanesenie ďalšej vrstvy, ktorú natrite kolmo na prvú. Takto postupne nanesiete 3 – 4 vrstvy. Posledná vrstva by pred maľovaním mala schnúť aspoň 24 hodín. Ak chcete ušetriť čas, môžete si pripraviť aj viacero plátien naraz a použijete ich postupne.