Prší? S modelovacou hmotou máte o zábavu vždy postarané

Na modelovanie si môžete vybrať z niekoľkých druhov hmôt. V našej ponuke nájdete modelovacie hmoty tvrdnúce na vzduchu aj také, ktoré je potrebné vypaľovať rúre. Nechýba ani obľúbená plastelína pre deti. Ako sa s jednotlivými hmotami pracuje, vám prezradíme v našom článku.

Modelovacia hmota tvrdnúca na vzduchu

Krásne výrobky, ktoré sa dokonale ponášajú na keramické, vytvoríte z modelovacej hmoty tvrdnúcej na vzduchu. Hmota je dodávaná v balení, ktoré ju chráni pred vysychaním. Je mäkká, výborne sa s ňou pracuje a na spájanie jednotlivých častí výrobku nepotrebujete lepidlo.

Ako s ňou pracovať

Túto hmotu môžete tvarovať rukami, valčekom, vykrajovať aj natlačiť do formičiek alebo do nej otlačíte rôzne tvary. Najlepšie sa vám bude pracovať na modelovacej podložke, ktorá sa navyše aj ľahko umýva. Najskôr si hmotu dôkladne premieste a môžete začať. Ak potrebujete spojiť niekoľko častí, budete potrebovať len vodu, trošku zručnosti a trpezlivosti. Pomocou vody si trošku hmoty rozpracujete na redšiu zmes, ktorú využijete namiesto lepidla.

Hotové výrobky odporúčame sušiť na papieri na pečenie, ktorý aj výrobkom položíte na pevný podklad. Papier na pečenie zabráni prilepeniu výrobku, ak bol zo spodnej strany po modelovaní priveľmi vlhký. Ak je dostatočne suchý, môžete ho položiť priamo na podložku. Modelovacie hmoty tvrdnúce na vzduchu vyzerajú po vysušení veľmi pekne aj bez následnej úpravy, môžete ich však tiež natierať farbami. Najvhodnejšie sú akrylové. Ozdobiť ich môžete tiež trblietkami a podobne. Pre lepšiu odolnosť je možné ich nalakovať.

Fimo a Cernit — hmoty na vytvrdnutie v rúre

S Fimom a Cernitom sa pracuje podobne ako s plastelínou. Polymérové modelovacie hmoty však po správnom vysušení zostávajú pevné a výrobky z nich sa dajú používať. Môžete z nich vymodelovať čokoľvek: rôzne postavičky, náušnice, prívesky na kľúče a ozdobiť môžete tiež hrnčeky alebo príbor. Polymérové modelovacie hmoty zapoja vašu fantáziu naplno.

Ako pracovať s Fimom a Cernitom

Pri práci budete potrebovať nepriľnavú podložku na modelovanie, valček na rozvaľkanie, vykrajovačky, formičky a podobné náčinie. Na jednom výrobku môžete navzájom kombinovať aj viacero farebných odtieňov. Po dokončení výrobku je potrebné polymérovú hmotu piecť v rúre podľa návodu na obale. Pečenie je väčšinou odporúčané na teplote 110 °C. Výrobky následne nechajte vychladnúť. Na záver ich môžete pre ešte krajší vzhľad farieb natrieť ochranným lakom.

Plastelína nielen pre deti

Modelovanie podporuje rozvoj kreativity, jemnej motoriky a priestorového myslenia. Pre deti je najvhodnejšou hmotou plastelína. Keď získajú potrebnú zručnosť, môžu modelovať aj z polymérových hmôt, sú totiž zdravotne nezávadné.

Plastelína ponúka množstvo farebných odtieňov, ktoré sa dajú navzájom kombinovať. Môžete z nej vytvoriť rôzne figúrky, domčeky, dievčatá si iste radi pomocou vykrajovačiek „napečú“ plastelínové koláčiky. Výhodou je, že ju po skončení môžete opäť odložiť na ďalšie použitie. Ak sa deťom vyhotovené výrobky zapáčia tak, že si ich budú chcieť nechať, môžete z nich doma urobiť malú