Máte radi sviečky? Vyrobte si svoje vlastné

Posedenie na letnej terase aj počas chladných zimných dní vo vašej obývačke vám spríjemní blikajúce svetlo sviečok. Pre všetkých romantikov, ktorí by si radi vyrobili vlastné sviečky, sme pripravili nasledujúci krátky návod.

Ako vyrobiť sviečku

Na výrobu sviečok budete potrebovať:

  • vosk,
  • formy na sviečky,
  • knôty,
  • nádobu na zohrievanie vosku.

V našej ponuke nájdete kryštalický palmový vosk, ktorý na povrchu sviečky vytvorí zaujímavé kryštály. Kryštalizácia vždy prebieha jedinečným spôsobom, jednotlivé sviečky sa preto od seba mierne odlišujú. Každá z nich získava jedinečný vzhľad. Aby kryštalizácia prebehla správne, najvhodnejšie na tento typ vosku sú nádoby na odlievanie z hliníka. Palmový vosk vás prekvapí aj počas horenia. Pri používaní kvalitného knôtu sviečky nestekajú, ale horia smerom dovnútra.

Postup odlievania sviečok

V prvom kroku si pripravte knôty do foriem na sviečky. Knôt musí byť dobre napnutý. Na napnutie využijete ihly na prichytenie knôtov. Ak používate hliníkové formy na odlievanie, pred naliatím vosku ich vyhrejte v teplovzdušnej rúre na 60 °C.

Kým sa formy nahrievajú, v nádobe na sporáku rozpustite vosk. Ohrievajte ho na miernom plameni, počas roztápania ho odporúčame občas premiešať. Môžete pridať tiež farbivo alebo esenciálny olej pre krajšiu vôňu sviečky. Pozor, aby ste vosk nezohriali až na teplotu varu! Najvhodnejšou teplotou pre nalievanie do foriem je 80 °C.

Vosk nalievajte do pripravených foriem. Počas tuhnutia bude jeho hladina klesať, preto ho bude potrebné dolievať. Pred doliatím ho vždy znovu ohrejte. Takto postupujte, až pokiaľ nie je forma plná.

Sviečku nechajte dôkladne stuhnúť, potom vytiahnite z formy a zastrihnite knôt podľa potreby. Pri dolievaní sa môže stať, že je dno sviečky nerovnomerné. V takom prípade ho je možné opatrne vyhladiť pomocou papiera na pečenie a staršej žehličky alebo na dne zohriateho hrnca či panvice.